Ringorm hos hundar är en vanlig hudinfektion som orsakas av svampar

04 januari 2024 Jon Larsson

Det kan vara obehagligt för hunden och i vissa fall kan det även spridas till människor. I denna artikel kommer vi att ge en detaljerad översikt över ringorm hos hundar, inklusive vad det är, vilka typer som finns och dess för- och nackdelar.

Översikt över ringorm hos hundar

Ringorm är en smittsam hudinfektion som påverkar både djur och människor. Det är dock viktigt att förstå att det inte är en faktisk orm, utan en svampinfektion. Den vanligaste svampen som orsakar ringorm hos hundar är Microsporum canis, men det kan också vara andra svamparter som Trichophyton- och Microsporum-genera.

En hund med ringorm kan uppvisa olika symptom, inklusive fläckar av håravfall, rodnad, fjällande hud och ibland klåda. Infektionen kan vara mer utbredd och allvarlig hos unga, äldre eller immunsupprimerade hundar. Det är viktigt att snabbt få en korrekt diagnos och behandling för att förhindra spridning av infektionen och lindra hundens obehag.

Presentation av ringorm hos hundar

dogs

Ringorm hos hundar kan presentera sig på olika sätt. Det kan finnas flera former av infektionen, inklusive förändringar i huden, hårbotten och naglarna. De drabbade områdena kan se ut som runda fläckar med håravfall och fjällning. Huden kan vara rodnad och inflammerad.

En annan form av ringorm hos hundar är så kallad ”kerion”, vilket är en mer allvarlig form av infektionen. Detta kan leda till svullnad, varbildning och ömhet i de drabbade områdena. Kerion kan vara smärtsamt för hunden och kräver snabb veterinärbehandling.

Diagnos av ringorm hos hundar kan göras genom att undersöka hud- eller hårprover under mikroskop samt odla svampar i laboratoriet. Det är viktigt att söka veterinärvård om man misstänker att ens hund har ringorm för att få en korrekt diagnos och behandling.

Kvantitativa mätningar om ringorm hos hundar

Statistiskt sett är ringorm en vanlig hudinfektion hos hundar, särskilt hos unga valpar och djur som lever i täta grupper, som till exempel djurhem eller hunddagis. Enligt en studie publicerad i tidskriften Veterinary Dermatology påverkade ringorm ca 20% av de undersökta hundarna i en utvald population.

Behandling av ringorm hos hundar kan vara tidskrävande och innebära användning av svampdödande schampo, lokala krämer och orala svampmediciner. Det är också viktigt att desinficera hundens omgivning för att förhindra återinfektion.

Skillnader mellan olika ringorm hos hundar

Det finns olika typer av ringormsvampar som kan infektera hundar. Den vanligaste typen är Microsporum canis, som oftast orsakar en mild till måttlig infektion. Det finns dock andra svamparter, som Trichophyton mentagrophytes och Microsporum gypseum, som också kan ge upphov till ringorm hos hundar.

När det gäller skillnader i sjukdomsförlopp kan vissa hundar vara mer mottagliga för ringorm och utveckla mer utbredda infektioner än andra. Ålder, immunsituation och allmänhälsa kan också påverka hur snabbt och allvarligt en hund drabbas av ringorm.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika ringorm hos hundar

Det finns inga specifika fördelar med att ha ringorm hos hundar, då det är en sjukdom som kräver behandling och kan ha negativa konsekvenser för både hundar och människor. Ringorm kan dock vara en indikator på bristande hygien och dålig livsmiljö, vilket kan vara en nackdel för hundens välmående.

En nackdel med ringorm hos hundar är att det kan vara svårt att bli av med infektionen helt. Även när hunden har behandlats och blivit av med symptomen kan den fortfarande vara en bärare av svampen och kunna smitta andra djur eller människor.

Förebyggande åtgärder som att bibehålla god hygien och undvika kontakt med smittade djur kan hjälpa till att minska risken för ringorm hos hundar. Det är också viktigt att snabbt söka veterinärvård om man misstänker att ens hund har drabbats av infektionen.

Slutsats

Ringorm hos hundar är en vanlig och smittsam hudinfektion som orsakas av svampar. Det kan vara obehagligt för hunden och kräver snabb diagnos och behandling. Det är viktigt att vara medveten om olika typer av ringorm hos hundar och deras skillnader. Förebyggande åtgärder och god hygien är avgörande för att minska risken för infektion. Om du misstänker att din hund har drabbats av ringorm, kontakta genast en veterinär för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling.Källor:

1. Veterinary Dermatology, ”Prevalence of dermatophytosis in asymptomatic shelter cats and dogs in northern Italy”, volym 14, nummer 5, 2003.

2. American Kennel Club, ”Ringworm in Dogs: Everything You Need to Know”, https://www.akc.org/expert-advice/health/ringworm-in-dogs-everything-you-need-to-know/.

3. PetMD, ”Ringworm in Dogs: Symptoms, Causes, Treatment”, https://www.petmd.com/dog/conditions/skin/c_multi_dermatophytosis.

FAQ

Vad orsakar ringorm hos hundar?

Ringorm hos hundar orsakas av svampinfektioner, vanligtvis av svamparten Microsporum canis.

Vad är symtomen på ringorm hos hundar?

Symtom på ringorm hos hundar inkluderar fläckar av håravfall, rodnad, fjällande hud och ibland klåda. Hos vissa hundar kan det leda till en allvarligare form av infektion kallad kerion, som kännetecknas av svullnad, varbildning och ömhet.

Hur kan jag förebygga ringorm hos min hund?

För att förebygga ringorm hos hundar är det viktigt att bibehålla god hygien och undvika kontakt med smittade djur. Regelbunden rengöring och desinfektion av hundens omgivning kan också vara förebyggande åtgärder.

Fler nyheter